Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργιών

Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργιών

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Τ.Α.Υ. δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή της στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το οποίο χωρίς στρατηγική και στόχο, καταργεί το Τμήμα μας.

GreekEnglish (United Kingdom)
XHMEIA ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ | Εκτύπωση |
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011 21:05



Τίτλος Μαθήματος

Xημεία & Διατροφική Αξία Υδρόβιων Οργανισμων

Τύπος Μαθήματος

Θεωρητικό

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας

2Θ+1ΑΠ

Διδακτικές Μονάδες

5

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας

6ο Εξάμηνο

Επίπεδο Μαθήματος

ΕΥ

Προαπαιτούμενα

-


Στόχος \ Σκοπός Μαθήματος


Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη της χημείας και διατροφικής αξίας των υδρόβιων οργανισμών. Χημική σύσταση των υδάτινων ειδών. Ενεργειακή αξία των υδρόβιων οργανισμών στην δίαιτα του ανθρώπου. Επίδραση στην δίαιτα και υγεία του ανθρώπου.


Περιγραφή του Μαθήματος


Εισαγωγή στην χημεια και διατροφή των υδατινων ειδών. Σύσταση και διαιτητική αξία των.
Λιπαρά οξέα: Ωμέγα-3 (docosahexaenoic acid-DHA, eicosopantanoic acid-EPA) και Ωμέγα-6. Πολυακόρεστα (PUFA), μονοακόρεστα (MUFA) και κορεσμένα (SFA) λιπαρα οξέα. Χημική σύσταση των στα υδάτινα είδη. Βασική χημεία και μεταβολισμός των λιπαρών οξέων. Επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην μείωση της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιότητες των λιπαρών οξέων και η επίδραση των στα καρδιοαγγειακά προβλήματα υγείας, στο διαβήτη, στα νευρολογικά προβλήματα, π.χ. νόσος του Αλτζχάιμερ και αντιφλεγμονώδη  δράση των ουσιών αυτών.
Λινολεϊκό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA): χημεία και διατροφική αξία του λινολεϊκού οξέος. Υδάτινα προϊόντα πλούσια σε λινολεϊκό οξύ.
Χημική σύσταση λιπιδίων και υδατανθράκων στα υδάτινα είδη.
Αμινοξέα και πρωτεΐνες στα υδάτινα ειδη: δομή της μυϊκής μάζας των ψαριών, μυοσίνη, ακτινίνη, τροπομυοσίνη, τροπονίνη (myosin, actin, tropomyosin, troponin), συνδετικός ιστός, κολλαγόνο. Διατροφική ποιότητα των αμινοξέων και των πρωτεϊνών από το υδάτινο περιβάλλον και σύγκρισή τους με άλλες ζωικές πρωτεΐνες.
Υδρόβιοι οργανισμοί πλούσιοι σε βιταμίνες και καροτενοειδή.
Οστρακοειδή και η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες, ασβέστιο, ιώδιο, φθόριο και ψευδάργυρο.
Χημική σύσταση και κατανομή λιπαρών οξέων, υδατανθράκων, στερολών, υδατανθράκων, καρετονεοειδών, ορμονών, χρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων ουσιών στα διάφορα υδάτινα είδη.
Θερμιδομετρική/Ενεργειακή/Διαιτητική αξία των υδρόβιων οργανισμών.
Ιχνοστοιχεία υδάτινων ειδών και η διατροφική τους αξία στον άνθρωπο.
Υδάτινα φυσικά προϊόντα πλούσια σε καροτένια, ιώδιο, φθόριο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, υδράργυρος και άλλα ιχνοστοιχεία. Σπουδαιότητα και διαιτητική αξία των στον άνθρωπο.
Διατροφική αξία και η επίδραση στην υγεία των καταναλωτών

Βιβλιογραφία


Hultin, H.O. 1996. Characteristics of edible muscle tissue. In Food Chemistry, 3rd edition (Ed. Fennema, O.R.), Marcel Dekker,NY.
Shiau, S., 1995. Seafood protein in human and animal nutrition. In Seafood proteins (Eds. Sikorski, Z., Pan, B. and Shahidi, F.), Chapman and Hall, NY.
Knasmuller, S., Stidl, R., Sontag, G., and Wagner, K., 2007. Investigations concerning the long term effects of dietary factors on human health: current topics, methods and new concepts. Food and Chemical Toxicology
Undeland, I., Ellegard, L., and Sandberg, A. 2007. Fish and cardiovascular health. Scandinavian Journal of Food and Nutrition, 48:3, 199-130.
Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease
Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD; William S. Harris, PhD; Lawrence J. Appel, MD, MPH; for the Nutrition Committee, Circulation 2002;106;2747-2757, American Heart Association. 7272 Greenville Avenue, Dallas, TX, 72514.
Berbert AA, Kondo CR, Almendra CL, et al. (2005). Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition, 21(2): 131-136.
Erkkila AT, Lichtenstein AH, Mozaffarian D, et al (2004). Fish intake is associated with a reduced progression of coronary artery atherosclerosis in postmenopausal women with coronary artery disease. Am J Clin Nutr. 80(3): 626-632
Barker, H. (2002). Nutrition and dietetics for health care, Edinburgh; New York, Churchill Livingstone,

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2011 21:29
 

Φωτογραφίες από την καθημερινότητα του Τμήματος

egkainia2012-1.jpg