Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργιών

Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργιών

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Τ.Α.Υ. δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή της στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το οποίο χωρίς στρατηγική και στόχο, καταργεί το Τμήμα μας.

GreekEnglish (United Kingdom)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ | Εκτύπωση |
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011 20:46


ΤίτλοςΜαθήματος

Διατροφή Εκτρεφομένων Ειδών

Τύπος Μαθήματος

Μικτό

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας

2Θ+2Ε

Διδακτικές Μονάδες

5

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας

5ο Εξάμηνο

Επίπεδο Μαθήματος

ΕΥ

Προαπαιτούμενα

-

 

Στόχος \ Σκοπός Μαθήματος


Η εξοικείωση των σπουδαστών με τη φυσιολογία της διατροφής των οργανισμών και η εκπαίδευση τους στην τεχνογνωσία και στη διαχείριση της διατροφής των εκτρεφόμενων πληθυσμών.

 

Περίγραμμα του μαθήματος


Ομάδες θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Μέθοδοι ανάλυσης ων τροφών.  Φυσιολογία της πέψης και πεπτικότητα των θρεπτικών. Παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο (Καταβολισμός αμινοξέων, λιπών και υδατανθράκων, Κύκλος του Krebs, Αναπνευστική αλυσίδα).  Βιοενεργητική (Καταμερισμός ενέργειας, ενεργειακές απαιτήσεις των ψαριών, ισορροπία ενέργειας). Συμπεριφορά διατροφής (Παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής). Παραγωγή και διαχείριση ζωντανών τροφών (καλλιέργεια ζωοπλαγκτού και φυτοπλαγκτού, σίτιση των νυμφών).  Πρώτες ύλες και συστατικά των ιχθυοτροφών (ύλες φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης, καθαρά παρασκευάσματα, πρόσθετα). Μέθοδοι παρασκευής ιχθυοτροφών. Διαιτητικές απαιτήσεις των ψαριών-Σχεδιασμός σιτηρεσίου. Πρακτική της διατροφής εκτρεφόμενων πληθυσμών (ημερήσιος ρυθμός διατροφής, βάρος προσφερόμενης τροφής ανά ημέρα, ανάπτυξη προγράμματος διατροφής, προγραμματισμός των αναγκών σε τροφή, αποθηκευτική ικανότητα της μονάδας σε τροφές).  Αξιολόγηση προγραμμάτων διατροφής (μετατρεψιμότητα τροφής, ρυθμός αύξησης βάρους). Διατροφική Παθολογία. Διαχείριση της διατροφής, ιχθυοτροφές και περιβάλλον.

 

Βιβλιογραφία


Bowen S.H. (1983). Quantitative description of the diet. In: Fisheries Techniques (Nielsen and Johnson eds.), pp. 95-122, American Fisheries Society, Bethesda MF, 468 pp.
Bureau D.P. and C.Y. Cho (2002). An introduction to nutrition and feeding of fish.www.uoguelph.ca/fishnutrition/feedint.htm
De Silva, S.S. and Anderson, T. (1995). Fish nutrition in Aquaculture. Chapman & Hall, 309 pp.
Gerking, S.D. (1994). Feeding ecology of fish. Academic Press.
Guillaume, J., Metailler, R., Kaushik, S. and Bergot, P. (1999). Nutrition and Feeding of Fish and Crustaceans, Springer Praxis Books.
Halver, J. E. and R.W. Hardy (2002). Fishnutrition. 3rdedition. Academic Press. 823 pp.
Hertrampf, J.W. and F. Piedad-Pascual (2000). Handbook on ingredients for aquaculture feeds. Kluwer Academic Publishers.
Houlihan, D., Boujard, T. and Jobling, M. (2001). Food Intake in Fish. Blackwell Science.
Hyslop E.J. (1980). Stomach contents analysis - a review of the methods and their application. J. Fish Biol., 17: 411-429.
Lim, C. and C.D. Webster (2001). Nutrition and fish health. Food Products Press. 365 pp.
Webster, C.D. and C. Lim (2002). Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture. CABI Publishing, 411 pp.
Wilson, R.P. (1991). Handbook of Nutrient Requirements of Finfish. CRC Press
Κωλέττας, Ε.Μ. (1998). Διατροφή ψαριών στην Υδατοκαλλιέργεια. Τυπογραφείο Παν. Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσα, 130 σελ.
Παλαιοκώστας Α. & Δ. Γεωργακοπούλου (1993). Διατροφή Ιχθύων. Υπουργείο Γεωργίας, Γενική Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Αλιευτικών Εφαρμογών και Εισροών Αλιευτικής Παραγωγής, Αθήνα, 35 σελ.
Παπαδόπουλος Μ.Κ. (1998). Διατροφή ψαριών. Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ)., Σεμινάριο "Αλιεία - Υδατοκαλλιέργειες", Ιωάννινα, 53 σελ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2011 21:13
 

Φωτογραφίες από την καθημερινότητα του Τμήματος

ocean1.jpg